SÁRINVEST Szolgáltató Kft. 1097 Budapest Drégely u. 17. 4/11, Tel: (1) 216 5109, Fax: (1) 215 2952
Mobil: (30) 921 8609, E-mail: sarinvest@upcmail.hu, Adószám: 11862044-2-43, Bankszámlaszám: 11709002-20588313
 
Energetika
 
 
 
 
 
 
 
 
  SÁRINVEST Kft.
  1097 BUDAPEST
  Drégely u. 17. 4/11.
  Tel: (1) 216 5109
  Fax: (1) 215 2952
  Mobil: (30) 921 8609
 
 
 
 

Sajátos pozíciót foglalnak el Magyarországon a kis- és középvállalkozások...

Sajátos pozíciót foglalnak el Magyarországon a kis- és középvállalkozások (kkv-k). Számukat a statisztikák rendszerint egymillióra becsülik, de a becslések meglehetõsen pontatlanok.

Ennek a szektornak dolgozzák ki egymás után az úgynevezett ERP (Enterprise Resource Planning) programokat, amely kifejezés a vállalatirányítási rendszerek és szoftverek angol fedõneve, szó szerinti jelentésben pedig a vállalati erõforrás tervezést jelenti. Az ERP divatszó az infokommunikációs üzletágban, mint ahogy valamennyi ágazatban, hivatalos fórumokon, kormányzati elõterjesztéseken és tárcaprogramokban immár irodalmi toposzként visszatérõ szlogen a "kis és középvállalatok támogatása" fordulat. Feltûnõ viszont, hogy a megnevezett, sõt megcélzott kis- és középvállalati tábor mennyire nem reagál ezekre a hol pályázatoknak, hol projekteknek álcázott felhívásokra. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy a szerény tõkébõl gazdálkodó kör nem igazán kap valódi támogatást fejlesztési törekvéseihez. Erõsen kérdéses, hogy valójában maguk a vállalkozások mennyire vannak tisztában azzal, hogy vállalatszervezési, vállalatirányítási mechanizmusaikat informatikai rendszerekkel kell – kellene – megtámogatniuk.

Elgondolkodtató példa erre az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak a kis- és középvállalkozások számára kiírt, májusban indított, decemberben lezárult pályázata. Az IHM – kísérletképpen – szerény összeggel, 400 millió forinttal kívánta a cégek versenyképességét magyar nyelvû informatikai technológiákkal elõsegíteni. A pénzt viszont – bármennyire kevésnek látszott is eleinte – érdeklõdés hiányában nem sikerült elkölteni.

Az infokommunikációs üzletág nagy- és középvállalatai gyakran panaszodnak arról, hogy bármennyire csábító programokat ajánlanak is az ERP alkalmazására, nehezen, viszonylag szûk körben tudják csak felkelteni a vállalkozók kíváncsiságát. Még akkor sem, ha szinte valamennyien finanszírozási támogatást is kínálnak ajánlataik mellé, hitel, részletfizetés, lízing, outsourcing vagy bármilyen más finanszírozási konstrukcióban.
A próbálkozások az esetek nagy többségében visszapattannak, a szektor mereven ellenáll a fejlesztési indítványoknak. Feltételezhetõ, hogy ennek nem csak pénzügyi okai vannak, hiszen a korszerûsítés kézzelfogható, számszerûsíthetõ gazdasági elõnyeit is elemzik ezek az ajánlások, viszonylag rövid idejû megtérüléssel biztatva a potenciális beruházókat.

Könnyen elképzelhetõ viszont, hogy az ERP-módszerek kommunikálása nem megfelelõ. A nagyobb és kisebb informatikai vállalkozások általában csak azoknak az érdeklõdését tudják felébreszteni, akik valamilyen formában már látják, hogy az informatika nélkülözhetetlen segédeszköz számukra a piaci versenyben.

A nagy többség még a felismerésig sem jutott el, s ezeket a cégeket megközelíteni valóban nagyon nehéz. Hiszen még mindig viszonylag alacsony a hardvereszközt rendszeresen használók és az internetezõk száma – a kétségtelenül emelkedõ trend ellenére –, így az információtechnológiában mûködõ vállalatok csak bonyolult, költséges, direkt módszerekkel juttathatják el üzeneteiket a potenciális vevõkhöz.

Az ERP-nek legalább olyan országos méretû kampányra lenne szüksége, mint a Sulinetnek. Persze kérdés, hogy ki állhatná ennek a számláját. A mind szûkösebb büdzsével rendelkezõ kormányzat vagy az informatikai piac szereplõinek valamilyen összeadott alapja, esetleg a kettõ együtt – ez az elképzelés ma még csupán a vízió kategóriájába tartozik.

2005.08.12. 15:25

A teljes cikk: Sajátos pozíciót foglalnak el Magyarországon a kis- és középvállalkozások...

Vissza a cikkek listájához


AZ ITT TALÁLHATÓ DOKUMENTUMOK ÉS MINDEN EHHEZ KAPCSOLÓDÓ MÁS DOKUMENTUM CSAK TÁJÉKOZTATÁSI CÉLOKAT SZOLGÁL. A dokumentumokban található információk nem értelmezhetõk a honlap tulajdonosának bárminemû kötelezettség vállalásaként és a honlap tulajdonosa nem tudja garantálni az információk pontosságát a publikálás dátuma után.
A HONLAP TULAJDONOSA SEM SZAVATOSSÁGI, SEM JÓTÁLLÁSI KÖTELEZETTSÉGET NEM VÁLLAL EZEN DOKUMENTUMOKRA, INFORMÁCIÓKRA. A felhasználó vállalja a teljes felelõsséget a dokumentum információinak felhasználásáért.


 
 

 
 
 
 
 
 
2788
 
2012. 10. 24.
 
 
     
  Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy még több hasznos tanácsot és
információt küldhessünk Önnek a vállalatirányítási rendszerekről.